Mindfulness oefeningen
De Mindfulness basistraining MBSR en MBCT kent veel verschillende mindfulness oefeningen. Er zijn formele en informele oefeningen. De formele zijn o.m. de meditaties, bodyscans, kalender momenten. De informele zijn meer de uitnodigingen die je gedurende de dag kan verkennen en toepassen, bijvoorbeeld de ademruimte (coping), mindful eten.
Naast de oefeningen is ook een stuk kennis essentieel over wat stress en ontspanning met je doet. Dit helpt ons te herkennen wat er met ons gaande is, en wat we vervolgens kunnen doen of dienen te accepteren. Zo gebruik ik o.a. graag het model ‘Window of Tolerance’ van Dan Siegel. Dit model geeft ons inzicht en mogelijkheden om met lastige situaties en meditaties om te gaan.
Apps – voor- en nadelen
Je zal allicht wel eens apps zijn tegengekomen waarin ze mindfulness oefeningen aanbieden. Over het algemeen zijn er twee soorten stromingen in het aanbod: de commerciële apps, en de meer vanuit de wetenschappelijke kant samengestelde apps.
Je kan al raden waar de intentie hierin zit.
Het voordeel is dat je uit heel veel diverse oefeningen kan kiezen, het altijd bij de hand hebt en kan aanzetten.
Het nadeel is dat je geen persoonlijke begeleiding hebt en dus ook geen vragen kunt stellen als de oefening verwarring of stress brengt. En dan komen wij als trainer in het zicht! Dit is wat ik vaak hoor als mensen zich aanmelden voor de mindfulness basistraining. Een ander nadeel van de app is dat het wat oppervlakkig blijft, terwijl begeleiding je meer diepgang geeft.
Nog een nadeel van apps, vooral de grote diversiteit doet je steeds blijven zoeken naar de beste stem, de beste duur, de beste begeleiding, etc, etc. Continu zoekende naar ‘beter’ en ‘meer’, wat uiteraard nog meer onrust geeft. Laat Mindfulness je nou helpen hoe je met onrust kunt omgaan! Want even realistisch gezien, het is uiteraard fijn om rust en ontspanning te ervaren, maar spanning en stress is een onderdeel van ons leven waarmee we moeten leren leven. Hoe, daar zit de sleutel!
Mindfulness bodyscan 
De bodyscan wordt in de basistraining ingezet om meer bewust te worden van je lichaam; uit je hoofd, in je lijf. We trainen ons vermogen tot aandacht en acceptatie. Vaak wordt er gescand vanaf de voeten naar boven, maar dat kan ook andersom. Of je scant delen van het lichaam, afwisselend verplaatsend.
De aandachtsprocessen die we trainen zijn: richten, herrichten, aanhouden en verplaatsen. Daarbij komen we altijd wel afleiding of afdwaling tegen, en die nemen wij ook mee in de oefening; het herkennen ervan en zien waar we even waren, om daarna los te laten en weer terug te gaan naar de scan, is een onderdeel van de oefening.
Wanneer deze oefening veel stress oproept dan kan het lastig zijn om de oefening te blijven volgen. Mindfulness leert ons om met dat wat er is te zijn, maar het heeft geen zin om in te grote weerstand en te veel stress in de oefening te blijven als dat niet nodig is. Vooral in het begin van de verkenning van deze oefening wil je een manier vinden die je nieuwsgierig maakt en doet ontdekken, en dat kan alleen als je je ervoor kan openstellen en bereid bent.
Ik heb een stuk geschreven met uitleg over waar we aanpassingen en eigen regie in de bodyscan kunnen vinden.
Lees het document hier.
Mindfulness oefeningen 
Hieronder mijn eigen audio meditatie en mindfulness oefeningen:
– SOUNDCLOUD
– andere links staan op mijn pagina Slaapmeditatie
– Clip over hoe ik online mindfulness en ACT training geef
Meditaties – klik en luister meteen:
– Korte Grondingsoefening
– Meditatie met gekozen aandachtsobject; concentratiemeditatie
– Stabilisatie Ankers van Aandacht
– Center jezelf in het moment
– Verbonden en in vrede
– Resource yourself