Mindfulness4Kids


Mindfulness4Kids: Aandachtstraining voor kinderen

Mindfulness voor kinderen

‘Mindfulness4Kids’ geef ik:
– als tussen-, naschoolse of buurtactiviteit
– op afspraak, als individueel traject, voor kinderen en jongeren.

Ik wil kinderen leren dat ze hun aandacht kunnen trainen, en hoe ze bewust hun aandacht kunnen gebruiken in het hier en nu. De vele externe en interne prikkels kunnen soms moeilijk zijn om mee om te gaan. Met aandachtstraining leren de kinderen dat ze niet perse op alles hoeven te reageren, maar dat ze een keuze daarin hebben.  Van reactief meer naar beantwoordend aan de situatie.

Ik werk middels aandachtsgerichte spelletjes en verhalen om de nieuwsgierigheid in en het onderzoeken van de innerlijke en uiterlijke wereld te stimuleren. Als een kind plezier heeft in het leren en ontdekken dan volgt haar/zijn aandacht vanzelf. Dan kan het kind zichzelf zijn en verbinding aangaan met andere kinderen.

De mascottes van MFS4Kids: Met de verhalen over Shodan Mickey de kat en Tip de Chillkikker maak ik de verhalen en oefeningen fantasie- en inspiratierijk. Vooral de kleuters kunnen niet genoeg van ze krijgen :o).

In dit programma worden ook elementen van yoga en aikido gevoegd (zie voor uitleg over aikido: AikiKids). De bewegingsoefeningen vanuit yoga en aikido zijn een waardevolle toevoeging om de aandacht ook bij bewegen te leren trainen.

Aandachtspunten zijn o.m.:
– leren omgaan met spannende momenten
– concentratie en gerichte aandacht
– vriendelijkheid en compassie naar zichzelf en anderen
– sociale en emotionele ontwikkeling
– lichaamsbewustzijn en flexibiliteit

Mindfulness voor kids AikiContactSinds mei 2014 geef ik Mindfulness als tussenschoolse activiteit aan de Leonardo da Vinci basisschool op de Nassaukade in Amsterdam. Het TSA project was middels een pilot opgestart en wordt nu succesvol door een zelfstandige stichting door de school voortgezet.
Mindfulness voor kids TSA AikiContactDe trainingslocatie van mijn Mindfulness lessen was voorheen in de Tai Chi Studio in De Genestetstraat. Sinds het schooljaar 2016/2017 kom ik op de school zelf en geef de training in een klaslokaal.

Momenteel geef ik les aan de onderbouw en de kleutergroep. In eerdere perioden heb ik ook de bovenbouw als groep gehad.
Lessen worden op de school gehouden op dinsdagen.
Tijd: van 12:00 tot 13:30. Inschrijving: verloopt via de Leonardo da Vinci school.

 


Mindfulness voor jongerenMindfulness voor kinderen en jongeren

Tegenwoordig hebben kinderen en jongeren het ook al enorm druk. Agenda’s worden volgepland, alles moet een doel hebben, de lat van verwachtingen wordt hoog gelegd, en alles moet slagen en succesvol zijn. Hoe kan een kind of jongeren zich in deze dynamiek staande houden, hoe komt hij/zij tot rust of kan uitrusten? Waar haalt hij/zij inspiratie, nieuwe ideeën of creativiteit vandaan? Slaap- en concentratieproblemen verhinderen het studeren en presteren. Hoe drukker het hoofd des te moeilijker het lichaam zijn energie kan herstellen. En voor inspiratie, nieuwe ideeën of creativiteit heeft men nodig om streven en doelen even los te laten.

Vooral in de schoolperiode van basisschool naar middelbare school verandert er heel veel in een kinderleven. Niet ieder kind is opgewassen tegen de vele veranderingen, om zich heen, en/of in zichzelf. Emotionele, cognitieve, sociale en fysieke uitdagingen zijn soms moeilijk te beantwoorden.

Mindfulness biedt oefeningen om het kind c.q. jongere te helpen met deze uitdagingen. Je leren concentreren is makkelijker gezegd dan gedaan. Of hoe vindt je je weg tussen alle nieuwe leeftijdsgenoten als je zelf onzeker bent; wie ben je zelf en wat wil je.

Ik kan uit eigen ervaring spreken hoe lastig het is om aan de school- en omgevingseisen te voldoen. Niets liever wil ik dan ook kinderen en jongeren een steun in de rug geven middels Mindfulness oefeningen.
Ook ACT (Acceptance & Commitment Therapy) oefeningen kan ik in een individueel traject aanbieden. Hier stel ik dat de Mindfulness en/of ACT dienen aan te sluiten op de vraag van het kind zelf.

 


Vrijblijvend kennismakingsgesprek

Vooraf houd ik een kennismakingsgesprek van 1 uur met het kind, liefst met een van de ouders/verzorgers. Hierin kijken we wat de hulpvraag is.

Bij het aangaan van het individuele traject dienen beide ouders het intakeformulier te ondertekenen.

Vervolgens maken we een plan met onderwerpen, met hoeveel sessies we van start gaan, en wanneer ze plaatsvinden. Houd er rekening mee dat het kind oefeningen mee naar huis krijgt die hij/zij regelmatig zal dienen te maken of beluisteren.

De locatie zal in Amsterdam-Oudwest (Helmersbuurt) zijn, of in Lindenlaan 75 in Amstelveen.
In uitzonderlijke gevallen kan ik ook naar jou komen.

Tarief: € 40 per sessie á 1 uur live, of online € 35.
Dit is inclusief het werkmapje wat ik zal laten aansluiten op het kind.

Aanmelden, of info opvragen, via website formulier.

Vergoeding: als het gezin verzekerd is met aanvullende polisdekking dan is er kans dat de sessies vergoed worden. Ik kan hierin met je meekijken en verder advies geven.

 


Mindfulnesshappyschaal

Mindfulness, het is leuk
het is fijn, het is echt iets
om blij mee te zijn.
Met je vriendinnen gekke dingen verzinnen.
Even serieus, maar niet heus.
Oke, nu dus wel
even luisteren naar de bel.

kidsinzichten-03-2016

…Kids inzichten in tijden van steun…

Eerst moest ik wennen
niet schreeuwen, niet springen, niet rennen.
Maar het valt erg mee.
Eerst had ik geen idee
hoe het zou zijn.
Maar nu vind ik het superfijn,
om op elke dinsdag bij mindfulness te zijn.

– Maya – (2-9-2014)

 


Aikiontact Mindfulness4Kids Aikido4Kids

Ter verheldering, AikiContact biedt dus aan:

1. Mindfulness4Kids: meeste accent op mindfulness, met toevoeging van yoga en aikido.
2. AikiKids: meeste accent op Aikido, met toevoeging van Mindfulness. Is dynamischer.

 


De trainer is Carolina van Haperen. Zij is gecertificeerd Mindfulness & ACT trainer, heeft de MindfulKids opleiding gevolgd, is Aikido instructeur en psychosociaal therapeut.